La galeria

COEX

COEX

La COEX (Conservació i Explotació de Carreteres) és un servei del govern d'Andorra encarregat del manteniment de la xarxa de carretera del territori. Creat el 1962, el servei és avui format d'un equip de 64 persones del qual 31 xofers i disposa d'un parc de 80 vehicles.

La missió de la COEX implica tres eixos : l'explotació de la xarxa de carretera amb la gestió de la senyalització, dels insfrastructures anti allaus, la conservació amb un dels serveis de llevaneu més importants d'Europa i la neteja dels carrers, carreteres i les seus costats. La COEX posseeix un taller mecànic per al manteniment i la reparació del parc de camions del servei com per als bombers.

Sense xarxa ferrada ni aeroport, el país andorrà és dependent de la seva xarxa de carretera. La COEX fet de manera que continua estant disponible en tots els llocs H/24, J/7. El parc de llevaneu és constituïda de 26 camions Unimog el que representa 14,5 Kms per llevaneu. Aquests vehicles són els més adaptats per aquest tipus de funció.

La marca MAN és representada sobre els altres tipus de vehicles, sobretot les saladores o escombriaires. Durant la temporada hivernal, són 6000 tones de sal dipositades a les carreteres, en forma de salmorra per minimitzar l'impacte sobre el medi ambient. Un sistema de GPS permet localitzar qualsevol vehicle al territori i conèixer al moment les reserves de sal.

COEX
Miki

Miquel Mas és andorrà i fa 17 anys que treballa per a la COEX. Les seves competències de mecànics li han permès fer-se cap d'equip i participar en les tries de les compres de material. Malgrat les restriccions i les condicions meteorologia no sempre fàcils, regna a l'equip un ambient cordial i voluntari.

Miki, és així que Miquel es conegut al país, es recorda fa sis o set anys haver marxat a Espanya amb tres xofers en resposta a una tempesta de neu per ajudar els serveis locals a llevar la neu de les carreteres a prop de Tarragone durant tres dies.

Cada quatre anys, un congrés internacional consagrat a les qüestions de viabilitat hivernal és organitzat amb un campionat de llevaneu. Miki representava Andorra al Quebec com 2010 i és Andorra la Vella que acollirà la XIVa edició d'aquest congrés el 2014.

COEX
camió raspalla

COEX
sorrenca i camións raspalla

COEX
detall sorrenca