La galeria

Bombers

bombers

Aquest any 2011, els bombers d'Andorra celebren el seu cinquantè aniversari.

Composta de cinc homes equipats de manera sumària, la primera brigada de bombers a Andorra veu el dia el 1961, dos anys després de l'incendi d'una serradora a Sant Julia. Cal esperar 1972 l'incendia de la Nostra Senyora de Meritxell què el país es dota de les eines modernes d'intervencions i de socors.

Ara, són 106 bombers professionals repartits a quatre casernes (Santa Coloma, la Massana, Canillo i el Pas de la Casa) dotades d'un equipament ultramodern que constitueixen el cos dels bombers andorrans.

Els bombers disposen de camions autònoms així com de les escales i canons a aigua automatitzades. El 2011, un nou camió equipat amb una grua i amb un sistema de cèl·lules especialitzades seguint la naturalesa de la intervenció ha vingut perfer la flota de vehicles existent, ja constituïda de setze vehicles pesants, quatre vehicles lleugers i quatre ambulàncies.

Per postular com a bomber a Andorra, cal haver nascut al país, tenir entre 18 i 40 anys i fer una bateria de tests físics i psico-tècnics. Els nous arribats són llavors formades després especialitzats als diferents cossos de socors : extinció d'incendis i salvaments, rescats de muntanya, submarinistes o mestre gos. Tots els bombers posseeixen el carnet de camio pero hi ha camions que són relativament tècnics i necessiten competències suplementaries.

bombers
Joaquim

Joaquim Ballaguer té 43 anys i 20 d'experiència com a bomber a Andorra. El seu avi Augustin formava part de la banda dels cinc el 1961 i ha transmès la seva passió al seu fill i al seu nét.

Joaquim Ballaguer és especialitzat a les missions de salvament i d'enderrocs. El seu record més penós és certament l'esfondrament del pont en construcció perllongant el túnel de les dos valires el novembre de 2009 en què cinc obrers han perit. Aquest esdeveniment dramàtic ha demostat que els socorsos andorrans podien dominar les situacions més extremes.

Un recull de magnífiques fotos de Lluis Calsina Boix ha estat editat el 2011 en col·laboració amb el govern d'Andorra (ISBN 978-99920-0-596-5).

bombers
camió cisterna

bombers
gran escala

bombers
canó d'aigua